Małe wędzarnie elektryczne - w ich komorze umieszcza się mięso, które pod wpływem wydobywającego się z paleniska dymu, nabiera niesamowitego smaku i aromatu. Wędzarnie elektryczne wyposażone są zwykle w generator dymu (do którego stosuje się brykiety lub wsypuje zrębki wędzarnicze), grzałkę oraz termostat.
Wędzarnie elektryczne są praktyczne i łatwe w obsłudze. Nie wymagają ciągłego nadzoru, dosypywania węgla. Zasilane prądem elektrycznym mogą pracować właściwie bez przerwy. Ich mycie i utrzymanie w czystości jest łatwe i nie sprawie kłopotów.
Profesjonalne komory wędzarnicze służą do obróbki termicznej wędlin, mięs, drobiu, ryb i serów.
Podstawowe procesy możliwe do zrealizowania w profesjonalnej komorze wędzarniczej w to: suszenie, wędzenie, parzenie, pieczenie i schładzanie.
Komory wędzarnicze mogą pracować ogrzewane: energią elektryczną, parą wodną, olejem opałowym lub gazem.
Każde urządzenie do wędzenia składa się z:
- komory,
- generatora dymu,
- zespołu przygotowania sprężonego powietrza,
- szafy sterowniczej








